Amb açò del facebook m'he fet d'un grup que es diu tastaolletes, està bé això. A eixe grup es comparteixen receptes casolanes i tradicionals. He pensat que les receptes que publique al grup les publicaré al blog per si poden servir algú.
__________________________________________________________
El dia de Nadal a Castelló se sol menjar
arròs amb pilotes. El segon dia de Nadal per dinar es fa un brou, i el menú més
exòtic es fa per la Nit de cap d'any.
L’arròs el fem com es sol
fer els diumenges, però una miqueta més carregat de bombo, i se li afegeixen
les pilotes de Nadal. Nosaltres li posem unes gambes roges que fan molt bonic.
Al País Valencià es cultiva arròs i això
explica que siga un plat fonamental, es fan arrossos de moltes maneres: caldós,
paella, a banda, arrossejat, negre, melós..., .Hi ha qui el fà empastrat, de vegades cru, i altres socarrat. També és
es fa amb molts ingredients: amb pollastre, conill, pato, talpó, granotes, i
amb tota classe de verdures. Darrerament han eixit sabuts que volen establir
con es fa l’autèntica paella, ni cas. En cada comarca, en cada poble, en cada
família es fa la paella d’una manera, pareguda, però diferent, d’ací que tots diguen que com la paella de sa mare,
de son pare o de sa tia, ninguna.
Alguna cosa direm de com fer la paella,
que serveixca d’orientació, cadascú ja li agafarà el seu puntet. De carn, a casa,
posem costella, conill i pollastre, i es sofregeix bé, sense cremar-ho, no cal
que hi haja molt de foc. La verdura
s’afegeix segons la seua cocció siga més lenta: primer les carxofes, si les
poses prèviament en llima o julivert, no es fan negres, després la pebrera,
roja i verda, les bajoques, per últim la tomata i els allets talladets. Els
bajocons quan es posa l’aigua. Convé apagar el foc quan encara no estiga fet del
tot l’arròs, si ho tapes i ho deixes reposar, s’acabe d’acorar i està més bo.
Dit açò, cadascú que faça
l’arròs com tinga per costum fer-lo els dies de festa, de manera que explicarem
com es fan les pilotes de Nadal.
Les pilotes s’afegeixen a
la paella uns cinc minuts després de posar l’arròs, ben escampades per tot el
paelló, si poses gambes rojes, les hauràs fregit una miqueta i les incorpores
al paelló quan poses les pilotes.
PILOTES DE NADAL
Ingredients:
-1/2 Kg. De
magre picat.
-100 gr. De
sagí.
-La molla d’una
fogassa que haurem partit un parell de dies abans per a que s’asseque.
-3 ous, un
grapat de pinyons, sal julivert i herba-sana seca i desfeta.
(Hi ha qui li posa, pebre blanc i canyella en pols. Tradicionalment se li
posava la sang d’un pollastre però ara els pollastres els venen morts i sense
sang: Nosaltres la farem sense estos ingredients, a qui no li agrade
l’herba-sana que no li’n fique, però li lleva la gràcia.)
Elaboració:
Amb el sagí
fregim els pinyons i el magre fins que
estiga rostidet, apaguem el foc.
En un recipient
a part ho mesclem ben mesclat amb la molla de pa, l’herba-sana, els ous, (ens
reservem una o dues clares), i un pessic de sal.
Després de ben pastat,
es fan les pilotes d’una mida que estiga be, i abans de posar-les a l’arròs les
passem per les clares.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada