L'ALQUERIA DEL PLANTER

L'ALQUERIA DEL PLANTER

dilluns, 4 de desembre del 2017

Arrós amb pilotes de Nadal




 Amb açò del facebook m'he fet d'un grup que es diu tastaolletes, està bé això. A eixe grup es comparteixen receptes casolanes i tradicionals. He pensat que les receptes que publique al grup les publicaré al blog per si poden servir algú.
__________________________________________________________
  
El dia de Nadal a Castelló se sol menjar arròs amb pilotes. El segon dia de Nadal per dinar es fa un brou, i el menú més exòtic es fa per la Nit de cap d'any.
            L’arròs el fem com es sol fer els diumenges, però una miqueta més carregat de bombo, i se li afegeixen les pilotes de Nadal. Nosaltres li posem unes gambes roges que fan molt bonic.

Al País Valencià es cultiva arròs i això explica que siga un plat fonamental, es fan arrossos de moltes maneres: caldós, paella, a banda, arrossejat, negre, melós..., .Hi ha qui el fà empastrat, de vegades  cru, i  altres socarrat. També és es fa amb molts ingredients: amb pollastre, conill, pato, talpó, granotes, i amb tota classe de verdures. Darrerament han eixit sabuts que volen establir con es fa l’autèntica paella, ni cas. En cada comarca, en cada poble, en cada família es fa la paella d’una manera, pareguda, però diferent, d’ací  que tots diguen que com la paella de sa mare, de son pare o de sa tia, ninguna.
Alguna cosa direm de com fer la paella, que serveixca d’orientació, cadascú ja li agafarà el seu puntet. De carn, a casa, posem costella, conill i pollastre, i es sofregeix bé, sense cremar-ho, no cal que hi haja molt de foc. La verdura s’afegeix segons la seua cocció siga més lenta: primer les carxofes, si les poses prèviament en llima o julivert, no es fan negres, després la pebrera, roja i verda, les bajoques, per últim la tomata i els allets talladets. Els bajocons quan es posa l’aigua. Convé apagar el foc quan encara no estiga fet del tot l’arròs, si ho tapes i ho deixes reposar, s’acabe d’acorar i està més bo.
            Dit açò, cadascú que faça l’arròs com tinga per costum fer-lo els dies de festa, de manera que explicarem com es fan les pilotes de Nadal.
            Les pilotes s’afegeixen a la paella uns cinc minuts després de posar l’arròs, ben escampades per tot el paelló, si poses gambes rojes, les hauràs fregit una miqueta i les incorpores al paelló quan poses les pilotes.

PILOTES DE NADAL

Ingredients:

-1/2 Kg. De magre picat.
-100 gr. De sagí.
-La molla d’una fogassa que haurem partit un parell de dies abans per a que s’asseque.
-3 ous, un grapat de pinyons, sal julivert i herba-sana seca i desfeta.
 (Hi ha qui li posa, pebre blanc i  canyella en pols. Tradicionalment se li posava la sang d’un pollastre però ara els pollastres els venen morts i sense sang: Nosaltres la farem sense estos ingredients, a qui no li agrade l’herba-sana que no li’n  fique, però li lleva la gràcia.)













Elaboració:

Amb el sagí fregim els pinyons i  el magre fins que estiga rostidet, apaguem el foc.
En un recipient a part ho mesclem ben mesclat amb la molla de pa, l’herba-sana, els ous, (ens reservem una o dues clares), i un pessic de sal.
Després de ben pastat, es fan les pilotes d’una mida que estiga be, i abans de posar-les a l’arròs les passem per les clares.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada