L'ALQUERIA DEL PLANTER

L'ALQUERIA DEL PLANTER

dilluns, 8 de gener del 2018

Les Magues de gener



He vist un vídeo on uns individus amb banderes espanyoles, es dediquen a insultar els participants de la cavalcada de les Magues de gener, que es va fer ahir a València. Si tens un mínim de sensibilitat i una miqueta de cultura et fa vergonya, vergonya per ells, escoltar les coses que diuen i vore la seua actitud obscena.
Es feia una desfilada de diverses entitats festives i culturals, per rebre les tres magues: llibertat, igualtat i fraternitat. Els nacionalistes espanyols, els de les banderes, les amenaces i els insults, es van convocar per rebentar la desfilada. No ho van aconseguir, però l'espectacle que van oferir va ser d'una sordidesa repugnant.
Els espanyols, ho sé perquè llençaven crits estentoris de "arriba España" i "viva España" criden al vídeo: "que se caiga" als xiquets de la muixeranga; "fuera" a les magues; "hijos de puta" als participants. Hi ha moments esperpèntics de difícil catalogació, pots interpretar-los d'una manera ridículament còmica, o terriblement sinistra. Quan sona la música de la muixeranga els espanyols rebenta-desfilades criden histèricament que allò és la música dels segadors que és il·legal, i es posen a cantar el cara al sol. Finalment l'autor del vídeo, mentre es passeja davant d'uns policies, intenta explicar el motiu de la seua acció de boicot, intenta explicar-ho i no s'aclareix de cap de les maneres, simplement perquè no s'atreveix a dir que el motiu de la seua agressió és l'odi a tot allò que no siga espanyol, franquistament espanyol per ser més exactes.
Eixa és la descripció dels fets, fets que es podrien classificar com un aldarull organitzat per un grupet de gent de poca substància i menys cultura. Però resulta que estem en un moment on hi ha persones a la presó per les seues idees polítiques, es persegueix cantants per les lletres de les seues cançons, es deté còmics pel contingut de les seues actuacions, es porta a declarar mestres per mostrar un mapa amb les variants del nostre domini lingüístic, s'imputa autoritats elegides democràticament per fer declaracions públiques. Els partits polítics espanyols, les institucions de l'estat, i els hòldings de la comunicació s'encarreguen de difamar, menysprear i amenaçar tots els qui són crítics amb el seu ordre constitucional.
Quan el govern espanyol publica a les seues Webs directrius perquè els ciutadans denuncien delictes d'odi, quan els jutges espanyols fan declarar als seu jutjats alcaldes, dirigents culturals i mestres, quan es converteix en delicte de presó fer comentaris per les xarxes burlant-se de la mort dels jerarques franquistes, vore vídeos com el que he comentat no resulta ridículament còmic.
Els comentaris, els improperis i les cançons dels espanyols que van intentar boicotejar la cavalcada del dia set a València, en un altre context resultarien ridículs i fins i tot hilarants per la seua absurditat, però en el context actual són inquietants.
Vore com la policia, que en altres ocasions és tan diligent en la repressió, presencia sense immutar-se com un grup de malcriats llança en públic ofenses molt greus a les persones que desfilen, indica que això del delicte d'odi és la bufa la gamba, una mera invenció per reprimir a qui els dona la gana.

Sentir a uns ignorants, que confonen les Muixerangues amb els segadors i els castellers, dir que eixes músiques i eixos castells són il·legals i que no es poden fer, pot ser un indicador de per on aniran les pròximes campanyes dels mitjans de comunicació i les actuacions de l'estat, jutges i policies inclosos naturalment, criminalitzaran la nostra llengua i la nostra cultura. Pot semblar absurd però de més grosses n'hem vist, de fet ja ho estem veient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada