El diumenge
de Rams solem anar a l’alqueria per fer les mones de pasqua i passar el dia amb
els amics. Quan em vaig fer el forn, fa una pila d’anys, vam començar per ajuntar-nos uns quants amics
per fer les mones, però ara que els fills se’ns han fet grans i ja tenim nets,
s’apunten a la festa fills i nets, de manera que ens ajuntem una gentada,
encara sort que a l’alqueria hi ha espai per a tots.
De bon
matí encenc el forn, ha d’estar dues hores amb foc per a posar-lo a punt, però
la pasta de la mona és una miqueta delicada, s’aflama amb molta facilitat, de
manera que amb el forn ben calent comencem per fer uns cocs per esmorzar.
Quan
tenim els cocs fets, amanim unes bones ensalades, uns platerets d’olives negres
ben fortetes i alguna cosa més i esmorzem i xerrem una bona estona, mentre la
pasta de les mones es fa bona.
Mentre
les dones fenyen les mones nosaltres ens dediquem a obeir, si ens manem alguna
cosa, i a xerrar del camp, del temps, i de les pallassades que diuen i fan els
qui ens governen, ara els ha pegat per tancar les escoles en valencià, quina colla
de botasèquies, a vore si convoquen eleccions i ens els llevem de damunt, són
com una llosa.
Quan es
fa hora comencem a fer la paella, mentre ens fem una cervesseta i anem enfornant
les mones que ja estan a punt. Els xiquets rebaldeixen pel jardí i per l’hort, i els joves xerren la
mar d’agust a l’ombra de la carrasca.
Entre
unes coses i altres es fa l’hora de dinar. Dinem, la paella sol eixir sempre
molt bona, prenem cafè, infusions, begudes espirituoses, i tastem les mones
calentetes encara del forn, estan de categoria. Després de xerrar una bona
estona continuem enfornant fins que tenim totes les mones cuites, en solem
coure una setantena, pel cap baix, i a poqueta nit ens n’anem cap a casa que ja
esta bé per avuí, fins el diumenge que ve que és pasqua i també hi ha que
celebar-ho.
La mona
és el dolç típic de Pasqua, els xiquets anàvem a berenar i ens endúiem una mona
amb ous, després de menjar-nos la mona dèiem: “ací me pica, ací me cou, i ací
te trenque l’ou”, i li trencàvem l’ou al cap de qui teníem més a prop.
Les
mones si tenen forma de rotllo no es solen farcir, i s’adornen amb ous de
colorins, però si tenen forma de beniteta es farceixen amb confitura de moniato
o de cabell d’àngel, també es poden farcir amb molles, Les molles són típiques
de Castelló.
Ara us
diré la recepta de les mones tal i com les fem a Castelló, A Tortosa li posen
llet, ací no li’n posem, les dones diuen que amb llet es ressequen més prompte,
jo crec que no es posa llet perquè l’agua és més barata.
Ingredients:
-1 Tassó ple d’ous (amb rovell i clares)
-1 tassó ple de sucre
-1 tassó ple d’oli
-1 tassó d’aigua tèbia
-100 grams de llevat de pastilla
-Farina
la que admeta, aproximadament 1 Kg.
Elaboració:
Posem a
un llibrell l’aigua tèbia, tot seguit hi tirem el llevat, el dissoldrem bé amb l’aigua tèbia. A continuació posarem el
sucre i remenem amb insistència fins que el sucre queda desfet completament, seguidament
afegim l’oli i el ous. Ho remenem durant
una estona i quant tot estiga molt ben integrat anem afegint la farina, a poc a
poc i treballant els ingredients durant prou de
temps.
La massa ha de quedar un poc blaneta i que no
s’enganxe a les mans. Per a acabar, deixem reposar la massa tapada amb una
manta perquè puge. Una vegada haja pujat hem de fènyer, fer les mones. Les fem
donant-los la forma que vulguem i farcint-les amb la confitura i les deixem reposar fins que pugen una altra
vegada. Finalment les enfornem, el forn ha d’estar a uns 180º, més o menys.
Abans de posar-les al forn agafarem un ou i el batrem com si fora per fer una
truita i amb un pinzell les pintarem i ensucrarem,
amb sucre i confits de colorins, també les podem adornar amb fruits secs.
Si volem les podem farcir de cabell d’àngel,
moniato, nocilla ,molles etc.
Recepta de les molles
1 tassó
de farina , 1 tassó de sucre, molta llima ratllada, i oli el que admeta tot
això es remou molt fins que quede tot compacte.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada