L'ALQUERIA DEL PLANTER

L'ALQUERIA DEL PLANTER

diumenge, 2 de febrer del 2014

Caçadors de mites

Els de Castelló sou molt tancats

Farà cosa d’un parell d’anys, vaig vore un programa a la tele, no sé si encara el fan. Aquell programa intentava demostrar si  el que era acceptat com a cert per la majoria de la gent, ho era o no. El capitol que jo vaig vore posava de manifest la falsedat de la típica escena de qualsevol pel·lícula d’acció, on amb un tir al dipòsit de benzina d’un cotxe, el fan explotar d’una manera molt espectacular. El programa es deia “Caçadors de mites”
Crec que hi ha alguns mites referits als valencians, jo conec la versió castellonenca perquè visc a Castelló, que s’haurien de desmuntar, com intentaven fer en aquell programa de la tele. Posaré alguns exemples: Ací, tot i que l’hivern és suau, es passa més fred que en qualsevol altre lloc perquè és un fred humit, el mateix passa amb la calor de l’estiu, els valencians som seminfotistes, tenim els polítics més corruptes del món, Castelló és lleig i no té res que valga la pena conservar, els valencians parlem malament el valencià, ho hem fet malbé tot, som conservadors, el País Valencià és on més barbaritats urbanístiques es cometen, els valencians som tancats, això també és aplicable als catalans, dels catalans en realitat el que es diu és que “son muy suyos”, que vol dir el mateix.
Opine que tot això és fals, i que hauríem de començar per no creure’ns tot el que diuen de nosaltres i conservar un mínim d’autoestima.
Anit una xica que conec va treure el tema, va dir que “la gente de Castellón es muy cerrada”,  li vaig preguntar si també opinava que el fred de Castelló era més gelat que el del seu poble i em va contestar afirmativament apel·lant a allò tan famós del fred humit. Per fer-me entendre com érem de tancats els d’ací, em va dir que quan als desset anys es va instal.lar a Castelló, el valencià estava de moda i li va costar trobar amics, també va argumentar que el seu home, que és d’ací, encara té els mateixos amics de sempre.
Admetent que potser tinguen raó els qui parlen malament de nosaltres, intentaré descobrir la veracitat o falsedat d’eixes afirmacions, com el programa aquell de la tele.
Avui posaré a examen l’afirmació “Los de Castellón sois muy cerrados”.
Respecte als arguments esgrimits en la conversa d’anit, trobe normal que als desset anys siga dur deixar els amics i traslladar-se a viure a un altre poble. També trobe normal que si una persona viu sempre al mateix indret, conserve els mateixos amics. Pot ser que el  que a mi em semble normal siga degut a que sóc de Castelló i, per tant, tancat. Pot ser que les persones de mentalitat oberta canvien d’amics cada deu anys, això no ho sé. Conclusió: Com sóc jutge i part no puc treure deduccions vertaderes dels dos arguments exposats,  hauré de buscar arguments més objectius, quantificables.
Amb dades del 2007, el 40,5% de la població de la província de Castelló ha nascut al mateix municipi, el 20,2% a un altre poble de la província, el 23,4 % fora de la província i el 15,9% a l’estranger, som minoria els indígenes. Però si contem que la immigració massiva va començar als anys seixantes, i això significa que molts dels nascuts a Castelló són fills d’immigrants, deduirem que els autòctons de veritat, els tancats, encara som més minoritaris. Mai ha hagut cap problema entre els nascuts a Castelló i els de fora, abunden els matrimonis mixtes. No sembla que siguem tancats els de Castelló.
A Castelló tenim forasters ocupant càrrecs importants, dirigint empreses, dirigint diaris,  en política, en l’àmbit fester, associatiu, prosperant en tots els àmbits, el bisbe de Castelló és de Zamora. Si la gent d’ací és tancada no es veu que això tinga cap efecte constatable.
Els valencians hem tingut cinc presidents autonòmics, un era murcià i un altre manxec, els catalans han tingut quatre presidents, un era andalús. No ha hagut mai cap valencià ni català presidint cap comunitat castellanoparlant. El tema dels presidents, respecte a la qüestió en debat és un puntàs a favor nostre, ací som molt oberts, pot ser una miqueta massa i tot.
Pot ser la percepció que tenen alguns forasters respecte a que som tancats estiga motivada per d’idioma que parlem alguns, diferent al seu.  A eixe respecte no tinc res a dir, parlem diferent, però a Castelló i al País Valencià tots els mitjans de comunicació es fan en espanyol, la llengua de l’administració és l’espanyol, en públic es parla majoritàriament en espanyol, i a Castelló hi ha el costum de parlar en espanyol als que no són d’ací o no tenen cara de ser d’ací. Respecte a l’ idioma som més oberts que els Madrilenys que mai m’han parlat en valencià quan he visitat aquella ciutat.
Si açò fora el programa “Caçadors de mites” conclourien el programa dient: s’ha demostrat que el mite és falç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada